sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Graavisiika ja hovimestarin kastike

Vakkaritarjottava juhlissamme sekä joulun kalapöydässä on graavattu siika. Pidän myös graavatusta lohesta mutta ehkä vielä pikkuisen enemmän graavisiiasta. Minä haluan graavikalan seuraksi keitettyä perunaa mutta Päämaistaja puolestaan syö kalansa Hovimestarin kastikkeen kanssa.  Viimeksi graavisiikaa oli tarjolla Päämaistajan synttäribrunssilla ja brunssin varhaisen ajankohdan vuoksi jätin perunat keittämättä. Siian seuraksi brunssilla sopi oikein mainiosti saaristolaisleipä.

Graavisiika
2 siikafilettä (yhteensä noin 500g)
1 rkl merisuolaa
1 tl sokeria
1 tl rosepippuria
tilliä
Sekoita mausteet ja ripottele seos siikafileiden päälle. Lisää tillinvarret, laita fileet vastakkain ja laita fileiden päälle pieni paino (vaikka lautanen sopii hyvin). Laita kalat kylmään, anna olla noin 12 tuntia. Viipaloi kala ohueiksi viipaleiksi. Joskus voi käydä niin, että kalan keskellä oleva liha ei graavaannu tässä ajassa riittävästi . Silloin kalaa voi suolata leikkausvaiheessa viipale kerrallaan vähän lisää. Laita viipaloitu kala tämän jälkeen vielä hetkeksi kylmään ennen tarjoilua, viipaleet suolaantuvat nopeasti. 

Tuoretta tilliä vielä päälle ja sitten kylmään graavaantumaan.
Aamulla pääsee herkuttelemaan!

Hovimestarin kastike
2 rkl sinappia
1 rkl dijon-sinappia
3 rkl sokeria
1/2 sitruunan mehu
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
pari tippaa worcesterkastiketta
1 1/2 dl rypsiöljyä
suolaa ja pippuria
silputtua tilliä

Sekoita keskenään muut aineet, paitsi öljy ja tilli. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi hienonnettu tilli. Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, lisää 1 rkl vettä. Kun valmistan kastikkeen juhliin, teen kastikkeen yöksi jääkaappiin valmiiksi mutta lisään tillin vasta juhlapäivän aamuna. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.